dijous, 30 de juny del 2016

Nens creatius, adults participactius. El projecte de Creativació.

Des de l’Àrea d’Ensenyament de L’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró, encapçalada pel Regidor Miquel Chamorro, s’ha impulsat un projecte innovador per a difondre la creativitat en l’àmbit educatiu. Aquesta dona l’oportunitat a què els nens i nenes del municipi puguin ser més creatius i puguin convertir-se en inventors a través de diverses proves, activitats, jocs i dinàmiques.

El projecte té com a objectiu que els nens i nenes de 3r a 6è de primària de totes les escoles del municipi reinventin el futur del seu poble, i per tant que reflexionin i s’involucrin en els reptes de futur.  Han viscut una nova experiència lúdico-cretiva, que generarà idees per millorar-la. Aquest ha constat de diferents fases, que posen en context tot el treball que s’ha realitzat durant el curs:

1 Fase: Investigació (observació de l’entorn i poder detectar totes aquelles mancances com fortaleses del municipi). S’analitza el problema i es fa la feina a l’aula, ja que s’analitza la informació i el repte, i es focalitzen els objectius.
2 Fase: la festa de les idees: aquí és on es realitzen dinàmiques i jocs per tal de treure el major potencial als nens i nenes, i per tant que puguin experimentar, crear, somiar, provar, explorar, innovar compartir, seleccionar... Aquesta fase es va realitzar el dia 10/06/2016 on cada alumne produeix i presenta les seves idees a la resta d’infants.
3 Fase: Reposar les idees i fer una proposta: comunicar-les. Aquesta fase és la més important, ja que suposa l’exposició del resultat del procés, i aquesta es va dur a terme a l’Ajuntament, el qual va convocar un ple extraordinari el dia 20/6/2016, i cada representant dels grups participants varen exposar les seves millors propostes al consistori.

El pressupost d’aquest programa és de 25.70€/alumne, aquest ha tingut una metodologia per maximitzar la capacitat creativa i innovadora dels nostres nens i nenes del municipi.

Apostar per aquests programes ens donen molta riquesa, ja que els nens i nenes del nostre municipi estan potenciant la seva vessant creativa i els hi donem eines perquè puguin aprendre a gestionar-la i plasmar-la. Indirectament s’està formant a ciutadans actius, ja que els més menuts són els que en un futur seran adults i podran escollir el seu model de ciutat, i per tant tindran un recorregut i experiències positives on podran demostrar aquests coneixements. És un enriquiment, tant pels infants, com pels polítics com pel poble, la detecció de punts forts i febles, i poder donar una millora allò que tenim, ens fa mirar cap a un futur, on volem que la ciutadania pugui ser critica, constructiva i creadora de noves sinergies i estratègies per poder desenvolupar el seu projecte vital en un poble plenament preparat per rebre’ls. 

Aquesta és un petita mostra de les propostes que els alumnes varen fer al ple: ampliar el carril bici, ampliar serveis hospitalaris al municipi, incentivar el lloguer social, crear un museu de la ciència, entre d’altres. Aquestes i altres propostes seran estudiades pels regidors, on avaluaran els projectes i se’ls donarà una resposta als alumnes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per participar en el nostre blog.