dijous, 23 de maig del 2013

Transparència la justa; o ni això.



Ja fa dos mesos del ple del 20 de març a on es va aprovar per unanimitat la moció presentada inicialment pel grup municipal del PSC per a la millora de la transparència dels Regidors i Regidores de l’Ajuntament de Castell – Platja d’Aro; una moció que va deixar en mínims la proposta inicial que el nostre grup havia presentat un mes abans.

Amb la voluntat d’integrar el vot positiu de tots els partits del consistori, la moció aprovada va prendre quatre acords que considerem de mínims: habilitar a la web de l’ajuntament la informació de bens, interessos i activitats dels regidors; que aquests acords s’adaptaran arribat el moment a la llei de transparència  que s’està tramitant al Congrés dels Diputats; que en un termini màxim de sis mesos s’elaborarà un codi ètic municipal; i que es comunicarà l’acord a la Mesa del Parlament de Catalunya.
A dia d’avui, a l’espera de que la informació sigui publicada al web de l’ajuntament, esperant també l’inici de les reunions per la redacció del codi ètic, i a l’espera que el Congrés dels Diputats tramiti la llei de transparència, podem dir que no hem fet res mes que esperar. 

En paral·lel a l’espera, en el ple del 17 d’abril, es va aprovar per unanimitat una moció que adheria el municipi als principis del decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública; un decàleg de la Universitat Autònoma de Barcelona de l’any 2003 que afirma, entre d’altres, que els ajuntaments han de facilitar la informació més àmplia sobre la seva activitat alhora que fomentar la participació  de tots els ciutadans, una moció que una vegada més no deixa de ser un full d’intencions buit si no s’acompanya d’actes.

Ja en aquell moment la companya regidora Mónica Ríos va preguntar si arrel d’aquest hipotètic compromís adquirit amb l’adhesió al decàleg hi havia alguna possibilitat de radiar el ple en directe per la ràdio local pública, per tal de fomentar la transparència alhora que la participació ciutadana, com ja practiquen altres municipis veïns amb plena normalitat; la resposta va ser negativa per part de la regidora Imma Gelabert argumentant que no és d’interès i que tècnicament era poc viable. Una negativa que es va repetir en el darrer ple del 15 de maig, a on varem explicar que les complicacions tècniques eren inexistents, i que ens va portar a la conclusió, una vegada més, que el que falta és voluntat de transparència dels grups municipals de CiU i PP a l’equip de govern. 

Des del PSC de Castell - Platja d´Aro i s´Agaró, no desistirem en el nostre afany d’apropar  el nucli de les decisions municipals als veïns, i treballarem per el foment del debat públic per a la participació democràtica, afectada per la crisis política i institucional; per tal d’aconseguir una participació ciutadana real amb la màxima immediatesa.

3 comentaris:

  1. La transparència, una bonica paraula que es solen posar a la boca molts polítics i casi cap l'aplica. I menys a l'ajuntament de Plaja d'Aro...

    ResponElimina
  2. No volen retransmetre els plens per la RÀDIO... però aquesta la paguem entre tots no? Quina vergonya!

    ResponElimina
  3. Es patético que en todos los municipios vecinos se puedan escuchar los plenos por la radio y la nuestra que es municipal no pueda hacerlo.... Debe estar obsoleta o no hay interés político por que la gente vea como la gente que nos gobierna queda en cada pleno en evidencia?
    Falta de transparencia , de compromiso y de trabajo.... Pero deben ser muy cómodas las butacas porque alguno no sale ni con calzador!,,,,

    ResponElimina

Moltes gràcies per participar en el nostre blog.