dilluns, 29 de setembre del 2014

Drets i deures davant la videovigilància.



Molts són els ciutadans que viuen a urbanitzacions i zones perifèriques, espais que han patit en els darrers anys un augment de la delinqüència que ha conduït a instal·lar una sensació d'inseguretat en molts dels veïns.


Les 14 noves càmeres de videovigilància instal·lades recentment s’han posicionat en alguns dels espais públics a fi de prevenir delictes o reunir proves per perseguir qui els cometen. Aquesta pràctica planteja la disjuntiva entre una seguretat preventiva i una cessió de la intimitat dels usuaris, als quals es pot captar en moments privats .


Hem de ser conscients que només les forces de seguretat poden instal·lar les càmeres de seguretat a la via pública. La Llei Orgànica 4/1997 de 4 d'agost els reserva aquesta atribució. Cap empresa o organització pot instal·lar sistemes de vigilància al carrer.


Les empreses o organismes que instal·len un sistema de videovigilància, com el que s'ha instal·lat a Castell-Platja d'Aro, ho han de notificar a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, designant qui serà el responsable del visionat de les imatges, en el nostre cas la Policia Local, i quines persones estan autoritzades a contemplar les mateixes.




A més és important saber que qualsevol persona, abans de ser gravada, ha de saber que transitarà per una zona videovigilada, i cal assenyalar de manera clara la zona on es registra la videovigilància amb "almenys un distintiu informatiu ubicat en lloc prou visible", segons la Instrucció 1/2006 de l'AEPD . Això no vol dir que s'hagi de posar al costat de la càmera, sinó que qualsevol persona ha de conèixer la existència d'aquestes.


Des de l'Ajuntament s'hauria d'adquirir la obligació de facilitar fulles als ciutadans on s'informi dels drets d'accés i cancel·lació de la seva presència en aquestes imatges, i en el cas que es gravin i es guardin les imatges de les càmeres de videovigilància, com és el cas que ens ocupa, s'ha de crear un fitxer i registrar-lo en el Registre General de Protecció de Dades. Cal recordar que si no ens exposem com a Ajuntament a sancions en cas de no fer-ho.


La vida pública queda registrada en les càmeres de videovigilància, com he dit el seu objectiu és gravar les possibles males accions dels ciutadans, però per a això han d'observar tot el que passa: les escenes de la vida quotidiana, qui es relaciona amb qui o qui són parella. Les videocàmeres de vigilància aguaiten a la via pública, tots som conscients de la seva necessitat, però no hem d'obviar que poden crear preocupació per l'ús indegut de informació privada i íntima. Cal que quedin clar quins drets tenen els ciutadans davant d'aquesta pràctica i quins deures te l'Ajuntament al fer us d'aquest sistema.

1 comentari:

  1. Em sembla positiva la mesura d'instal·lar les càmeres. Ara cal informar i protegir als ciutadans com molt bé indica en Maurici Jiménez en el seu article.

    FELICITATS MAURICI PER LA TEVA IMPLICACIÓ I DEDICACIÓ!!!

    ResponElimina

Moltes gràcies per participar en el nostre blog.