diumenge, 23 de juny del 2013

Joc de despropòsits



Al llarg d’aquest dies s’han dit moltes coses respecte de la sentència que requereix a l’ajuntament executar el tancament de tres establiments del carrer església. Una sentència   que és fruit d’una revisió judicial, i que reobre un cas aparentment tancat.

Des del grup municipal del PSC hem intentat, a través de la lectura de la sentència, de la recerca d’expedients anteriors, i de les posteriors al·legacions i declaracions dels afectats i de l’equip de govern, entendre el per què s’ha arribat a aquesta situació.

Cal remuntar-se al 2008 quan arrel de la denúncia d’uns veïns, el jutjat ordena que l’ajuntament tanqui tres locals per manca de les respectives llicències d’activitat i precinti els equips de música de dos més per gaudir de llicència exclusivament de bar. Ajuntament i afectats apel·len davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i aquest confirma la sentència inicial.  S’ordena llavors el tancament dels locals durant unes setmanes ,i els afectats inicien obres de millora per adaptar-se al compliment de la normativa vigent i poder així obtenir les llicències d’activitat corresponents. És en aquest moment on, segons les nostres informacions, ajuntament i/o propietaris cometen l’error administratiu de no comunicar el compliment de la sentència, i s’executa la obertura dels locals sense coneixement judicial; fet que la jutgessa, en aquesta darrera sentència,  arriba a interpretar com a prevaricació i a on fins i tot arriba a dubtar sobre la legalitat del paper de l’ajuntament.

La solució per tornar a l’activitat ordinària d’aquests locals, després de diversos tràmits, comunicats de l’ajuntament i recollida de firmes, sembla que només passa per apel·lar la sentència; cosa que deixa els empresaris  en una situació de paràlisi, i que pot provocar la pèrdua d’activitat durant un temps a hores d’ara indefinit.

És una pràctica habitual al nostre poble permetre que moltes activitats comercials i de serveis funcionin sense haver completat els permisos i llicències necessaris que la normativa al respecte imposa. De fet moltes de les empreses finalitzen aquests tràmits quan ja fa un temps que estan en ple funcionament; una praxis que beneficia en primer moment a l’empresari que vol realitzar la obertura del seu negoci el més aviat possible, però que com hem vist aquestes darreres setmanes, pot perjudicar en essència als interessos i seguretat jurídica dels propietaris d’ aquests establiments a mig o llarg termini. 

Per part de l’equip de govern es qualifica la sentència d’”injusta” i s’argumenta que a l’ any 2009 ja es va donar compliment. Per contra no es fa cap tipus d’autocrítica o revisió, ni s’engega una estratègia que recondueixi i revisi totes aquelles activitats que poden esdevenir casos similars per tal que gaudeixin de tota la seguretat jurídica que els hi correspon.

Des del grup municipal del PSC a Castell – Platja d’Aro demanem solucions per resoldre el més aviat possible les irregularitats en l’execució de la sentència que ha portat al tancament dels locals, demanem diàleg amb veïns i afectats per trobar solucions a problemes d’avui per evitar problemes per demà, i demanem que es faci una revisió del processos interns per verificar i garantir la seguretat jurídica dels empresaris.

És molt fàcil amagar el cap sota l’ala i inhibir les responsabilitats pròpies cercant un enemic extern: jutges, veïns, policia, fins i tot els partits de la oposició, d’això n’és un expert el Sr. Giraut, però la realitat és que tenim locals tancats fruit de la  incorrecta execució d’una sentència i de formes de gestió que no permeten excloure que aquests puguin ser els darrers casos d’inseguretat jurídica per els empresaris del nostre municipi.


Sentència del 27 de maig de 2013
El jutjat aclareix que la clausura dels cinc bars és «definitiva»
Instancia dels bars tancats per poder reobrir


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per participar en el nostre blog.