dimarts, 6 d’octubre del 2015

Sobre Port d’Aro i el projecte de concessió

En les darreres setmanes els mitjans s’han fet eco de les advertències i reclamacions dels anomenats Indignats de Port d’Aro sobre el projecte que ha guanyat la concessió dels propers 25 anys de la gestió del Port Nàutic, a les que aquesta setmana s’hi han sumat les inquietuds del grup ecologista Natura Sterna. Davant la lògica alteració i preocupació que aquest tema provoca a tots els ciutadans, sensibles i coneixedors del patrimoni natural que tenim a Punta Prima i rodalies del port, volem explicar en quin punt es troba aquest projecte.

El projecte guanyador i aprovat per la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya per a  la concessió per els propers 25 anys de Port Nàutic ha estat el presentat per una UTE (Unió Temporal d’Empreses) formada per el Club Nàutic Port d’Aro i la empresa Sierra de Miás, S.A. Aquest projecte, que esta valorat en prop de 22 milions d’euros, incorpora entre altres inversions la modificació del dic extern de la bocana, la creació d’una marina seca, la reducció d’amarratges de petita eslora per ampliar els amarratges de grans eslores, la realització del passeig marítim que enfronta Port d’Aro o la creació d’un espai hoteler entre d’altres inversions. És amb aquest avantprojecte que ha servit per guanyar la concessió que les alarmes de veïns i entitats sensibles han saltat per mostrar les seves inquietuds, però quines són exactament?  

Per un costat tenim les advertències d’un grup de socis del Club Nàutic que s’han autoanomenat els Indignats de Port d’Aro, i que a dia d’avui representen a més de 200 associats que reclamen transparència a la Junta Directiva del club en la informació sobre el projecte, tenir accés a les partides pressupostades, saber el preu final de la renovació, conèixer els impostos que hauran de pagar, informació sobre les properes quotes de manteniment i explicació de la Junta Directiva davant la davallada prevista de socis. Òbviament aquests són temes interns de la gestió del Club Nàutic als que no hi podem entrar i que han de resoldre entre associats, alhora però alerten de la pèrdua de petit amarratge i per tant d’espai per el soci local, del perill en l’impacte visual i mediambiental que pot provocar l’ampliació de la bocana al frontal de Punta Prima i de l’impacte paisatgístic que pot representar per espais com Sa Conca o la Platja Gran.

Per un altre costat tenim al grup ecologista local Natura Sterna, que s’oposen als plantejaments actuals del projecte en relació a la ampliació i modificació de la bocana per tal de preservar el fons marí, Sa Conca i la Punta Prima, recorden que en les proximitats de la bocana de port hi ha praderies de posidònia per les que s’ha de vetllar, i apunten que un projecte mal fet podria provocar una pèrdua de sorra a les platges com ja ha passat en altres municipis costaners.

Amb tot això ambdós grups demanen replantejar projecte, reclamen un estudi d’impacte ambiental rigorós i adverteixen que miraran amb lupa qualsevol fase del projecte d’aquesta nova concessió.


Des del punt de vista del grup municipal socialista, a govern a l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró, volem apuntar que estem igual d’alertats i d’atents que aquests dos grups i que la resta de veïns que se’ns han apropat en els darrers dies per mostrar la seva preocupació. Tal i com expliquem quan tenim oportunitat, a l’Ajuntament no ha arribat cap projecte executiu i per tant les maquetes, fotos i plànols que tots hem pogut veure no estan encara plasmats en un projecte d’execució. Això significa que ni els tècnics de l’Ajuntament, ni els polítics a govern o oposició, hem pogut entrar a fer valoracions sobre un projecte real. Així mateix cal explicar que un projecte d’aquestes característiques no pot arribar a plantejar-se sense un estudi mediambiental i d’impacte visual que doni garanties i respostes a tots els dubtes expressats per l’Ajuntament i la ciutadania, i que per tant queda un procés en el que hem de veure si el projecte que finalment es presenta és el que s’ha filtrat, si compleix amb els informes que creiem necessaris i si ens dona les garanties que el poble necessita. Si no fos així, nosaltres serem els primers en parar aquest o qualsevol projecte que no sigui sensible amb el que és de tots, el nostre patrimoni mediambiental i paisatgístic.

1 comentari:

  1. Ante la situación de alarma social sobre la más que polémica ampliación de Port d´Aro, los grupos con sensibilidad social como el PSC, y por extensión el Ajuntament, deben posicionarse de entrada y trasladar su preocupación y la del pueblo que representan a las instancias administrativas que competa para que extremen y/o rectifiquen las decisiones y los acontecimientos no se vayan consolidando poco a poco y "de facto"· por la política de hechos consumados.
    Entiendo que políticamente hay que ser más proactivo y definirse nitidamente ante estas situaciones que no huelen bien y mandar un mensaje social claro y determinante a tus conciudadanos que te aleje de la vieja política ó de lo políticamente correcto que no lleva a ningún lado.
    Es de agradecer su " manifestada preocupación" en este blog,... pero quizá insuficiente. Lo que demanda la situación son "ocupaciones preventivas".y alinearse sin complejos ante operaciones tan "presuntamente especulativas". Miremos a las pasadas elecciones y tomemos cumplida nota. Es solo un comentario a vuelapluma con la mejor intención porque sabemos y confiamos en que pueden dar un paso más adelante.
    Saludos y gracias por empezar a andar...

    ResponElimina

Moltes gràcies per participar en el nostre blog.