dimarts, 14 d’agost del 2018

Vetllant per el civisme diurn i nocturn

Aquesta setmana engeguem la vuitena edició consecutiva de la campanya de civisme i conscienciació Maximum fun, minimun disturbance (Màxima diversió, mínima molèstia) a Platja d’Aro, durant tres nits (dimarts 14, divendres 17 i dissabte 18 d’agost, des de la mitjanit fins a les 4 de la matinada) tot coincidint amb la Festa Major 2018 de la vila. L’acció té la voluntat de promoure la compatibilitat de l’oci i el lleure nocturn amb el descans de veïns, turistes i visitants. Una campanya promoguda conjuntament per la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats Recreatives Musicals-FECASARMl’Associació d’Hoteleria, Restauració i Oci de Castell-Platja d’Aro i l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro. L’eix principal de l’acció és la transmissió directe dels missatges de la campanya als usuaris dels locals de restauració i oci nocturn mitjançant diversos elements comunicatius promoguts per dos agents cívics, una noia i un noi, que recorreran els establiments del municipi.
 

Ho faran penjant cartells informatius de l’acció als accessos dels locals, dialogant directament amb els usuaris i repartint dos elements que han tingut gran acceptació en les darreres edicions. Un és la polsera amb el lema de la campanya, i l’altra un còmic de caire desenfadat que tracta diversos temes com el consum irresponsable de drogues i alcohol i la seva relació amb la conducció i les baralles. El còmic es pot descarregar a https://bit.ly/2Mc9VDM de manera lliure i gratuïta. Un conjunt de material però, que restarà en els locals més enllà dels dies específics de l’acció, amb la voluntat siguin els mateixos professionals dels establiments els que hi puguin donar continuïtat durant les setmanes posteriors. 

Aquesta campanya però, no és un fet aïllat ni des del consistori ni des del sector privat. Així, per tercer estiu consecutiu l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro desenvolupa el Servei de Mediació en Zones d’Oci Nocturn amb l’objectiu de prevenir i gestionar els conflictes de baixa intensitat que es produeixen a la via pública i als locals d’oci, per millorar així el civisme i la convivència al municipi. Una iniciativa sorgida en el marc del Pacte per a la Convivència Nocturna, vigent des de finals de l’any 2015- que compta amb la implicació de les tres entitats que també impulsen l’acció Maximum fun, minimun disturbance: consistori, l’Associació Hoteleria, Restauració i Oci de Castell-Platja d’Aro i la FECASARM. L’acció es vehicula a partir de la tasca de mediadors professionals, postgraduats en Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària, coordinats des de la Policia Local de Castell-Platja d’Aro.

El servei pretén resoldre situacions puntals i, alhora, plantejar solucions a mitjà i llarg termini amb canvis de dinàmiques a partir del treball conjunt amb la Policia Local i la seguretat privada dels mateixos establiments, per sumar esforços i multiplicar resultats. Una dinàmica positiva, que pretén minimitzar al màxim les molèsties i afavorir la convivència entre veïns i usuari de l’oci nocturn amb idees, propostes i suggeriments de totes les parts implicades. Un conjunt d’accions que no limiten però, l’actuació de la Policia Local i la seva capacitat de sanció quan és necessària, però sí optimitzar-ne la intervenció per a aquelles situacions en què la mediació no ha aconseguit una solució òptima o que per la seva gravetat no hi pot intervenir. Justament, aquest estiu el cos ha creat una unitat específica per combatre el consum d’alcohol a la via pública i a la platja, una activitat prohibida les 24 hores del dia al municipi -amb sancions de 150 a 300 euros-, després de la darrera modificació de l’Ordenança de Civisme, que també prohibeix promocions del tipus 2x1 o barra lliure, servir alcohol a menors d’edat o que les botigues d’alimentació en venguin entre les onze de la nit i les vuit del matí.

En l’àmbit del sector privat, també continuen els esforços i el treball de millora com ho demostra el fet que la discoteca Papillon Club de Platja d’Aro ha estat el primer de les comarques de Girona i el novè de Catalunya d’assolir el certificat de Doble Excel·lència Internacional en l’oci nocturn, després de superar dues auditories, una en matèria de seguretat i una altra en matèria acústica. L’auditoria de seguretat International Nightlife Safety Certified (INSC), inclou com a requisits disposar d’un protocol per evitar agressions sexuals, alcoholímetre a la sortida del local per evitar els accidents de trànsit, reanimadors cardíacs, certificat de solidesa, planell amb indicació de les sortides d'emergència, curs de formació en matèria de seguretat per a tot el personal, detectors de metalls als accessos del local i cartells informatius i de conscienciació sobre la prohibició de portar, vendre o consumir droga, la conveniència de beure amb moderació, o de prohibició de venda d’alcohol a menors. L’auditoria de responsabilitat acústica International Nightlife Acoustic Quality (INAQ), exigeix que l’establiment no provoqui molèsties als veïns en matèria de soroll (constatat mitjançant sonometria), la realització d’un curs de formació en matèria acústica, tenir cura de la salut auditiva de treballadors i clients (posant a disposició dels mateixos protectors acústics per als oïdes), informació amb cartells de les zones amb una exposició a més de 90 dB(A) de pressió acústica, i també cartells informatius demanant que es respecti el descans dels veïns.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per participar en el nostre blog.