dijous, 22 de setembre del 2016

Que fem amb les merdes de gos?

No enganyem a ningú si diem que algunes de les queixes més reiterades pels veïns de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró estan vinculades amb la presència d’excrements de gossos a la via pública. No cal dir que els animals no són el problema, si no els amos incívics que no són conscients de la responsabilitat cívica que adquireixen amb el seu animal. 

Portar un gos pel carrer és una responsabilitat, cal vigilar contínuament, protegir-lo i  procurar que no s'exposi a perills, a  més d’aconseguir que no molesti d’altres animals o persones. Què dir dels amos de gossos que es neguen a recollir les deposicions dels mateixos? Addueixen que són biodegradables, que en les zones verdes no emprenya a ningú, que els propis gossos les tapen, o que se’ls ha oblidat la bosseta a casa. La veritat es que les defecacions tarden molt a biodegradar-se, les zones verdes són d’ús freqüent per part d’infants, els jardiners que en fan manteniment es troben esquitxats quan fan ús del tallagespa i l’acumulació de femtes és insalubre. 

Reduir els excrements de gossos en zones públiques és un dels maldecaps dels ajuntaments que genera més queixes de veïns. Des dels municipis intentem fer campanyes i ordenances que preveuen sancions però alguns amos de gossos semblen fer-ne cas omís. Als espais públics, com parcs infantils, carrils bici o zones verdes, és habitual veure-hi excrements d'animals, els propietaris dels quals no han recollit. Des dels Ajuntaments no paren de fer-se accions que podem veure publicades de tant en tant a premsa: s’ha intentat dissuadir, sancionar o conscienciar per la via del fulletó informatiu, de l’avís, de la multa, dels agents cívics, dels rètols dissuasoris, de l’anàlisi d’adn, de la creació de pipi cans i de zones d’esbarjo per gossos, o de la presència policial o d’agents de paisà, però cap experiència sembla haver portat èxit ara per ara. 

El New York Times va publicar la quantia de les multes imposades per no recollir els excrements de les mascotes en diferents ciutats: Londres 7500 Euros, Paris 6000 Euros, New York 1000 Euros. Només a París, el cost de mantenir els equips de recollida d'excrements sobrepassava els 8'4 milions d'euros al 2005. A Castell-Platja d’Aro varem intensificar fa dos mesos les campanyes de conscienciació amb més rètols, més accions de conscienciació i un increment de l’acció policial sobre les zones a on es detecten infractors, malauradament els resultats no ens fan pensar en una millora en el curt termini, i es que l’incivisme d’alguns propietaris de gossos sembla no tenir aturador. No ens mantindrem impassibles i seguirem insistint amb totes les eines que tenim a l’abast, però davant d’un problema global que en cap municipi sembla tenir solució, i amb la continuada conducta incívica d’alguns dels nostres veïns com podem actuar? que fem amb les merdes de gos? Només amb més educació i civisme podem anar a millor, entre la pressió de l’administració i la veïnal hem d’aconseguir que els nostres veïns modifiquin les seves conductes incíviques, estem segurs que entre tots treballarem per anar a millor, es cosa de tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per participar en el nostre blog.